Σελίδες

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Σκύλος: ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά όχι αυτοκόλλητος!

συμβιωση σκυλου και ανθρωπου,


Γράφει για τις «Ιστορίες Αδέσποτων» ο κ. Δημήτρης Γραμματικάκης, Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων (Τηλ.: 6980230002)

Η τέλεια  παρέα, ο καλύτερος φίλος, εκείνος που μας ακολουθεί παντού χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς ερωτήσεις, χωρίς νωθρότητα. Εκείνος που όπου τον πάμε θα ακολουθήσει με το λουράκι του πιστά χωρίς να γνωρίζει τον τελικό προορισμό.

Ακολουθεί στην καφετέρια, στο πάρκο, στο φούρνο, στο φαρμακείο, στο αυτοκίνητο, στο σπίτι του κολλητού μας φίλου, στην εκδρομή, στις διακοπές, χωρίς ουσιαστικά να ωφελείται κάτι από αυτό ώστε να μπει σ’ αυτήν τη διαδικασία.

Το να γίνει ο σκύλος μας ο καλός μας φίλος είναι κάτι εύκολο. Επίσης είναι κάτι, το οποίο το θέλει. Άλλωστε δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός του καλύτερού μας φίλου.

συμβιωση σκυλου και ανθρωπου,

Δεν είναι όμως απαραίτητο να θέλει να γίνει αυτοκόλλητος μας φίλος όσο κι αν εμείς θεωρούμε ότι το να μας ακολουθεί παντού σχετίζεται με την κοινωνικοποίησή του, με τη γνωριμία του περιβάλλοντος, με την εκτόνωση του καθώς πολλές φορές κρίνουμε λάθος σε υπερβολικό βαθμό το πόσο κολλητός θα είναι ο φίλος μας.

Άραγε γνωρίζουμε πραγματικά που θέλει να ακολουθεί, πότε θέλει να ακολουθεί και εάν θέλει να στέκεται ως αντικείμενο στο σημείο όπου τον τοποθετήσαμε εμείς στον τελικό προορισμό για να μην γίνεται ενοχλητικός ή μήπως μεταφράζουμε λάθος πολλές φορές τη συμπεριφορά που βλέπουμε στο σκύλο μας;

Μήπως δίνουμε ανθρώπινη μετάφραση στον εγκέφαλο του σκύλου και θεωρούμε ότι η δική μας ευχάριστη απόφαση της βόλτας, της εκδρομής, των διακοπών είναι επίσης ευχάριστη απόφαση και για τον σκύλο μας;

συμβιωση σκυλου και ανθρωπου,

Πολλές φορές όσο κι αν μας φαίνεται απίστευτο και δυσνόητο να το καταλάβουμε, ο καλύτερός μας φίλος προτιμά να μείνει μόνος του στο σπίτι χωρίς να στεναχωρηθεί, χωρίς να νιώσει μοναξιά, χωρίς να του λείπει η παρουσία μας.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο σκύλος είναι ένα ον το οποίο κατακρατεί την ενέργειά του και δεν την σπαταλά παρά μόνο όταν είναι ώρα φαγητού,  κοινωνικοποίησης, ελάχιστου παιχνιδιού και οργανικής ανάγκης.

Τον υπόλοιπο χρόνο της ημέρας τον καταναλώνει στον ύπνο καθώς ένας ενήλικος σκύλος έχει ανάγκη από 11 έως 14 ώρες ύπνου.

Εάν το καλοσκεφτούμε μονίμως εκούσια ή ακούσια ασχολούμαστε με τον σκύλο μας. Ασχολούμαστε με το σκύλο μας όταν είναι ανήσυχος, ασχολούμαστε με το σκύλο μας όταν είναι ήσυχος, μέχρι που τελικά διαπιστώνουμε ότι ασχολούμαστε μονίμως με τον σκύλο μας.

συμβιωση σκυλου και ανθρωπου,

Από τη μεριά του σκύλου εάν το καλοσκεφτούμε είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι δεν ασχολείται μονίμως μαζί μας και ίσως θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του.

Όσον αφορά τα σημεία και τον τόπο προορισμού είναι εύκολο να καταλάβουμε αν ο σκύλος μας θέλει να ακολουθήσει ή αν του είναι δύσκολο. Πως;

Για αρχή θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ο σκύλος ακούει πολλές φορές καλύτερα από εμάς οπότε σημεία και τελικοί προορισμοί με δυνατή μουσική καλό θα είναι να αποκλείονται (καφετέριες, συναυλιακοί χώροι, clubs). Εκτός εάν θέλουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο να δουλέψουμε στο σκύλο μας όσον αφορά την εκπαίδευσή του και την κοινωνικοποίησή του όπου εκεί υπάρχουν λύσεις για να παρευρεθεί ο σκύλος π.χ. ωτοασπίδες σκύλων.

Άλλοι χώροι που μπορούμε να αποφύγουμε εάν διαπιστώσουμε ότι ο σκύλος μας δεν είναι άνετος εκεί είναι τα σημεία τα οποία υπάρχουν σκύλοι (πάρκα σκύλων, πανσιόν κ.τλ.), ενώ γνωρίζουμε ότι ο τετράποδος φίλος μας δεν τα πάει καλά με τους υπόλοιπους σκύλους.
Αλλά και σημεία με πολύ κινητικότητα, εάν ο σκύλος μας είναι φοβικός με τους ανθρώπους  (πλατείες, καφετέριες).

συμβιωση σκυλου και ανθρωπου,

Τα βήματά μας σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γίνονται με την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή για να πάνε όλα σωστά. Επίσης από τη στιγμή που έχει παρευρεθεί ο σκύλος μας κάπου και δεν έχει αισθανθεί άνετα είναι σχεδόν δεδομένο ότι και την επόμενη φορά στο ίδιο σημείο δεν θα αισθανθεί άνετα και θα μας δυσκολέψει στην έξοδο μας. Οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις μία είναι αρκετή για να μας αποδείξει ότι δεν αισθάνεται πολύ άνετα εκεί.

Επίσης μέρη τα οποία θα καταναλώσουν πολύ ενέργεια π.χ. ημερήσιες εκδρομές θα τον κάνουν να κουραστεί και να μην αισθάνεται άνετα εκεί λόγω έλλειψης ύπνου. Εξυπακούεται ότι θα πάρουμε το σκύλο μας σε εκδρομή ή στις διακοπές μας, αλλά δεν είναι αναγκαίο να γίνει τόσο μεγάλη συνήθεια αυτό.

Όσο δύσκολο κι αν μας φαίνεται, όσο και να θέλουμε το σκύλο μας παντού μαζί, καλό θα είναι να αναλογιστούμε ότι εάν ήμασταν στη θέση του θα θέλαμε να παρευρεθούμε εκεί;

συμβιωση σκυλου και ανθρωπου,

Εάν νομίζουμε ότι θα ήταν δύσκολο για εμάς τότε θα είναι δύσκολο και για εκείνον. Αρκετές φορές του είναι αρκετό να μείνει στο σπίτι μας, στο μαλακό του κρεβάτι, πάνω στον καναπέ ή στο αγαπημένο του crate, παρά να μας ακολουθεί ντυμένος κλόουν σε καρναβάλι αποκριών ή στην Ανάσταση!

Συνήθως τίποτα από αυτά δεν του προσφέρουν κάτι θετικό, δυστυχώς όσο στενάχωρο και να μας είναι.

Για οτιδήποτε από τα παραπάνω χρειαστεί ένας σκύλος να δουλέψει εκπαιδευτικά τότε υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα όπως είπαμε παραπάνω, τα οποία θα κάνουμε μ' έναν άνθρωπο, ο οποίος γνωρίζει να χειριστεί την όλη κατάσταση.

Έως τότε παν μέτρον άριστον!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου